1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stark framtidstro hos snabbväxarna

Avmattningen i konjunkturen har inte dämpat optimismen nämnvärt hos Sveriges snabbast växande små- och medelstora företag. Mer än 80 procent av dem räknar med fortsatt tillväxt under det kommande kvartalet./TT
Nyheter • Publicerad 19 mars 2008

Avmattningen i konjunkturen har inte dämpat optimismen nämnvärt hos Sveriges snabbast växande små- och medelstora företag. Mer än 80 procent av dem räknar med fortsatt tillväxt under det kommande kvartalet.

SEB:s snabbväxarindex, som omfattar knappt 400 av Sveriges snabbast växande små- och medelstora företag, visar på en högst måttlig avmattning bland företagen. Tillväxt och expansion är fortfarande vad företagarna satsar på.

Gruppen har också valts därför att man tror att svängningar i konjunkturen kommer att påverka de här företagen tidigare än andra.

Företag med 50-249 anställda signalerar fortsatt stark optimism, 93 procent av dem anger att de planerar att fortsätta växa under kommande kvartal.

Det finns dock tecken på en nedgång. Något färre, 54 procent mot 55 procent förra kvartalet, bedömer att efterfrågan på deras produkter eller tjänster kommer att utvecklas starkare under kommande kvartal än tidigare.

Hälften av snabbväxarföretagen tror att antalet anställda i företaget i Sverige kommer att öka under kommande kvartal. Bara 3 procent tror att antalet kommer att minska.

37 procent av företagen tror att man kommer att få ut högre priser för sina tjänster det kommande kvartalet.

Snabbväxarna investerar också mer både i Sverige och utomlands.

Den här gången har SEB också frågan om vad företagen tror om finansieringen. Även i den delen är det helt övervägande positiva signaler. 67 procent av företagen uppger att deras finansiella ställning är god och de allra flesta, 73 procent, kommer att finansiera den planerade tillväxten genom att återinvestera den egna vinsten.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.