1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stålindustrin hoppas på skyddstullar

Metallpriserna lyfter. Men det sker från historiskt låga nivåer och de gigantiska överskotten i Kinas stålindustri är kvar. I Europa höjs nu kraven på fler och högre skyddstullar.(TT)
Publicerad 6 mars 2016

Kinas överdimensionerade stålindustri står inför en potentiell härdsmälta, både finansiellt och arbetsmarknadspolitiskt. I Kina talas det om att 1,8 miljoner gruv- och ståljobb måste bort, vilket beräknas kräva 130 miljarder kronor i stödåtgärder.

Li Xinchuang, generaldirektör på Cisa - stålbranschens organisation i Kina - summerar samtidigt de stora kinesiska stålbolagens samlade skuldberg till motsvarande 4 280 miljarder kronor, rapporterar Reuters.

Exporterar neddragningar

Svenska ståltillverkares primära mål just nu är att förhindra att Kinas problem flyttas till EU.

””

Enligt Pers hålls ståltillverkare i Kina vid liv med statliga subventioner, något han liknar vid doping.

””

Stålindustrin i Europa, inklusive den svenska, skriker därför just nu efter fler och höjda så kallade anti-dumpningstullar.

Hinner skada mycket

USA:s handelsdepartement lanserade i tisdags tullar på upp till nästan 270 procent på kallpressat stål från Kina, vilket är en bulkvara hos biltillverkare runt om i världen. Beskedet kom bara ett dygn efter det att EU-kommissionen lanserat tullar på flera stålprodukter från Kina, vilka dock omgående sågades av brittiska ståltillverkare som för låga.

Tidigare i februari meddelade EU-kommissionen även att tre utredningar inletts om ståltullar på andra produkter, från både Kina och Ryssland. De tar normalt ett år.

””

Europeiska ståltillverkare har sedan 2008 skurit ned med 85 000 anställda, vilket motsvarar var femte stålarbetare.

TT