1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skogsbolag handelsstoppades

Aktierna i papperstillverkarna Stora Enso och Holmen handelsstoppades i dag efter uppgifter om samverkan med nordiska konkurrenter. Klockan 15.45 hävdes stoppet. Stora Enso förnekar att samtal i ämnet pågår. (TT)
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: Scanpix

Aktierna i papperstillverkarna Stora Enso och Holmen handelsstoppades i dag efter uppgifter om att bolagen ska börja samverka med nordiska konkurrenter i tillverkningen av tidningspapper.

Senare beslutade Nasdaq OMX i samråd med Finansinspektionen att handeln i Holmen och Stora Ensos aktier skulle återupptas kl 15.45.

Även Oslo-noterade Norske Skog, som också omnämns i tidningen Helsingin Sanomats rapportering om planerna, handelsstoppades.

Helsingin Sanomat rapporterade om samarbetsplanerna utan att ange några källor.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande vid lunchtid att inga samtal pågår i ämnet som nämns i tidningen.

Enligt tidningen ska det röra sig om en plan för att bilda ett samägt bolag, dit tillgångar relaterade till tidningspapper från de tre skogskoncernen förs.

Samtidigt meddelar Norske Skog att man vid upprepade tillfällen påpekat behovet av den typen av strukturförändringar som diskuteras i den finländska tidningen och att man arbetar för att en sådan ska äga rum.

"Norske Skog vill inte kommentera spekulationer och rykten som berör strategiska processer", tillägger den norska skogskoncernen.

Alla tre utpekade skogsbolag har redovisat stora förluster och snabbt fallande försäljning för de berörda enheterna under årets första halvår.

Holmen gjorde en förlust på 348 miljoner kronor på tidningspapper under första halvåret. Från Stora Enso redovisades en halvårsförlust på 8,2 miljoner euro, medan Norske Skogs enhet för tidningspapper tappade 282 miljoner norska kronor.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.