1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Shell redo sälja svensk verksamhet

Svenska Shell har inlett förhandlingar för att sälja av större delen av sin svenska verksamhet. I dag informerades de anställda om planerna. Även Shells verksamhet i Finland säljs. (TT)
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: Scanpix

Svenska Shell har inlett förhandlingar för att sälja av större delen av sin svenska verksamhet.

På torsdagen informerades de anställda om planerna.

Även Shells verksamhet i Finland säljs.

I Sverige berörs cirka 500 anställda, varav drygt 200 jobbar vid raffinaderiet i Göteborg.

Shells förhandlingspartner är ST 1, det finländska bolaget, som driver cirka 200 automatstationer i Sverige.

Shells planer på att sälja ut i Sverige blev kända i december förra året och det som hänt nu är att bolaget bara förhandlar vidare med en enda intressent, ST 1.

I vad mån det innebär att förhandlingarna snart är klar, vill Shells pressinformatör Martin von Arronet inte kommentera.

Shell säljs i dag på cirka 340 mackar, men personalen där har inget anställningsförhållande med Shell.

Ambitionen att hitta ny ägare till mycket av Shells verksamhet i Sverige är del av en internationell strategi för koncernen. I till exempel Frankrike och Grekland och det som nu genomförs i Sverige hunnit betydligt längre.

Shell vill inrikta sig mer på utvinning av olja och gas och vill också ha större, mera komplexa raffinaderier. Raffinaderiet i Göteborg arbetar i huvudsak mot den svenska marknaden, även om viss export förekommer.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.