1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sent miljötillstånd dyrt för LKAB

Lång väntan på ett miljötillstånd för att torrlägga en sjö tvingar LKAB att minska sin gruvbrytning i Kiruna inom ett halvår. Det leder till minskade intäkter på två miljarder kronor, rapporterar SR Norrbotten. (TT)
Nyheter • Publicerad 3 september 2010
Foto: Scanpix

Lång väntan på ett miljötillstånd gör att statliga LKAB tvingas minska sin gruvbrytning i Kiruna inom det närmaste halvåret. Det innebär två miljarder kronor i minskade intäkter, rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

Miljötillståndet gäller torrläggning av en del av sjön Luossajärvi ovanför brytningsområdet, en åtgärd som krävs för att vatten inte ska tränga ner i gruvan.

Den Finsk-svenska gränsälvskommissionen har hittills hanterat ärendet, men dess beslutanderätt upphör den sista september, enligt beslut av den svenska regeringen.

Miljödomstolen i Umeå kommer att ta över miljöprövningen för sjötömningen, och ett beslut därifrån väntas tidigast nästa sommar.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.