1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

SCB: Lägre inflationstakt

Konsumentpriserna låg stilla mellan juli och augusti, enligt SCB. Inflationstakten, prisförändringarna de senaste tolv månaderna, var därmed 0,9 procent, jämfört med 1,1 procent i juli. Billigare flygresor bidrog. (TT)
Nyheter • Publicerad 9 september 2010
Foto: Scanpix

Konsumentpriserna låg stilla mellan juli och augusti, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten, prisförändringarna de senaste tolv månaderna, var därmed 0,9 procent, jämfört med 1,1 procent i juli.

Den underliggande inflationstakten, enligt KPIX, hamnade på 1,1 procent i augusti.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en prisökning på i genomsnitt 0,1 procent, och augustisiffran var därmed något lägre än väntat.

Priserna på utrikes flygresor föll med 20,9 procent mellan juli och augusti, efter en kraftig uppgång månaden före, och bidrog därmed nedåt till de genomsnittliga konsumentpriserna med 0,1 procent. Även prissänkningar på charterresor med 7,1 procent bidrog nedåt med 0,1 procentenhet.

Höjda räntekostnader för egnahemsägare bidrog däremot uppåt med 0,1 procentenhet.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.