1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

SAS får dryg miljard för Dashproblem

Flygbolaget SAS har gjort upp med Bombardier och Goodrich om incidenterna med Dash-flyplan i höstas. SAS får drygt en miljard kronor i ersättning och har samtidigt beställt 27 nya flygplan./TT
Nyheter • Publicerad 10 mars 2008
Foto: Scanpix

Flygbolaget SAS har gjort upp med Bombardier och Goodrich om incidenterna med Dash-flygplan i höstas. SAS får drygt en miljard kronor i ersättning och har samtidigt beställt 27 nya flygplan.

Avtalet innehåller även en option för SAS att köpa ytterligare 24 flygplan.

SAS order till Bombardier är värd cirka 5,5 miljarder kronor i ett första skede och ytterligare fem miljarder om SAS väljer att utnyttja optionen.

Att man väljer att placera en ny stororder hos Bombardier förklarar Ternert med att marknaden för flygplan är liten. Det finns bara ett fåtal tillverkare.

De nya plan som kommer att levereras blir jetflygplan av typen CRJ 900 Next Gen och så kallade turbopropflygplan av typen Q 400 Next Gen. De ersätter bland annat SAS gamla Q 400-flotta, som togs ur trafik i höstas.

De båda flygplanstyperna är redan prövade i trafik.

Leveransen kommer att ske successivt från hösten 2008 fram till 2011.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.