1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Saab får BMW-motor från 2012

Saab får BMW-motorer i framtiden. Holländska Spyker Cars NV och den tyska biltillverkaren BMW har ingått ett avtal om leveranser om bensinmotorer. Motorerna ska användas i nästa generations Saab-bilar från och med 2012. (TT)
Nyheter • Publicerad 29 september 2010
Foto: Scanpix

Saab får BMW-motorer i framtiden. Holländska Spyker Cars NV och den tyska biltillverkaren BMW har ingått avtal om leveranser om bensinmotorer, skriver Spyker i ett pressmeddelande.

Avtalet skrevs på i Trollhättan i dag.

Avtalet innebär att det planeras för BMW-motorer i nya Saab 9-3 som ska rulla ut 2012. Utvecklingskostnaderna för den modellen finns redan med i affärsplanen.

Det handlar om fyrcylindriga bensinmotorer på 1,6 liter, som ska anpassas för Saabs specifika behov.

"BMW:s motorer och deras bränslesnåla innovationer betraktas allmänt som riktmärken i premiumsegmentet. Vi ser fram emot att integrera denna teknik i nästa generations bilar på ett riktigt Saab-sätt", skriver Saab-chefen Jan Åke Jonsson i en kommentar.

Enligt Victor Muller är avtalet ett avgörande steg för Saab på vägen mot att bli en lönsam och oberoende tillverkare av premiumbilar.

Per Bränneby, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer på Saab ser positivt på samarbetet mellan Saab och BMW.

Sedan tidigare är det känt att BMW vill sälja komponenter för att sprida kostnaderna för sin utveckling och öka intäkterna.

I februari skrevs ett nytt avtal med franska PSA-gruppen (Peugeot och Citroën) om att fortsätta samarbetet bolagen haft sedan 2006. Det handlar om att utveckla samma typ av fyrcylindriga bensinmotor som den Saab ska få köpa.

BMW skrev i våras avtal om att leverera 240 000 sexcylindriga dieselmotorer till amerikanska Carbon Motors som utvecklar en polisbil för USA.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.