1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rusning till rätten om Habo Finans

Ett 50-tal besvikna sparare var på plats när rättegången om skandalomsusade Habo Finans inleddes i dag. 780 sparare kräver närmare 90 miljoner av konkursboet. Många följer målet på skärm på en biograf i Jönköping. (TT)
Nyheter • Publicerad 30 september 2010
Foto: Scanpix

Ett 50-tal besvikna sparare var på plats när rättegången mot de ansvariga bakom skandalomsusade Habo Finans inleddes på förmiddagen.

Målet är bland de största hittills i Sverige och tingssalen i Jönköping kunde inte på långa vägar svälja alla intresserade. En biolokal i stadsbiblioteket var därför riggad med storbildsskärm där förhandlingarna kunde följas.

780 sparare kräver närmare 90 miljoner av konkursboet.

Totalt är det sex personer som ställs inför skranket, förutom grundare även de fem styrelseledamöterna. Grundaren misstänks för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott, medan ledamöterna är åtalade för grovt bokföringsbrott.

Bernt Olof Berntsson tillhör dem som lockades att köpa aktier:

Berntsson är ordförande i den intresseförening bland aktieköparna som bildades och förutom krav på pengar från konkursen ska de kräva revisorerna på skadestånd eftersom man inte anser de gjort ett fullgott jobb.

Av de 780 spararna kommer 18 att kallas som vittnen under rättegången, som av lagmannen Kjell Björklund på grund av dess omfattning betecknas som "alldeles speciell".

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.