1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Risk för att USA-krisen sprider sig

Risken för att den finansiella krisen i USA sprider sig till resten av världen ska inte avfärdas. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Samtidigt berömmer han den amerikanska centralbankens agerande./TT
Nyheter • Publicerad 17 mars 2008

Risken för att den finansiella krisen i USA sprider sig till resten av världen ska inte avfärdas. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Samtidigt berömmer han den amerikanska centralbankens agerande.

Under natten blev det klart att den krisdrabbade amerikanska investmentbanken Bear Stearns köps upp av konkurrenten JP Morgan. Priset motsvarar bara en bråkdel av Bear Stearns börsvärde så sent som i fredags.

Samtidigt sänker USA:s centralbank Federal Reserve sin utlåningsränta för banker, för att ytterligare smörja det gnisslande finansiella systemet.

Hittills har den finansiella krisen i huvudsak varit koncentrerad till just USA.

Enligt Bergqvist har dock både Fed, den amerikanska regeringen och de privata bankerna i landet agerat väldigt kraftfullt för att minimera de negativa effekterna.

Cecilia Skingsley som är analyschef för räntor och valuta på Swedbank påpekar att svallvågorna från USA-krisen redan i här, i form av turbulens på finansmarknaderna. Och mer är att vänta, i och med att USA nu med all sannolikhet befinner sig i en recession, en ekonomisk tillbakagång.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.