1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 0,75 procent. Framtida höjningar väntar också, enligt banken, men direktionen är oenig om återhämtningen och två medlemmar reserverade sig. (TT)
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 0,75 procent.

"Svensk ekonomi fortsätter att utvecklas starkt. Samtidigt är inflationstrycket i dagsläget lågt, men det väntas stiga i takt med att konjunkturen stärks", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Banken bedömer samtidigt att återhämtningen i USA tar längre tid än väntat. Samtidigt har tillväxten i euroområdet varit oväntat hög. Sammantaget kommer det att dämpa utvecklingen "något i Sverige på sikt".

Även om utvecklingen i USA är svagare än vad man räknat med tidigare är "allting inte helt svart" i den amerikanska ekonomin, sade Ingves.

Riksbankschefen Stefan Ingves har tidigare varnat hushållen för att de rörliga boräntorna om några år kommer att nå nivåer på runt sex procent, jämfört med dagens nivå på drygt två procent.

Framöver väntar räntehöjningar "ett bra tag", sade Ingves.

Under fjärde kvartalet i år beräknas reporäntan i snitt ligga på 0,9 procent. Därefter höjs den till 1,9 procent i snitt 2011 och 3,0 procent i snitt under året därpå.

Kvartal tre 2013 har banken höjt räntan till 3,8 procent, enligt prognosen.

Inflationen, mätt med konsumentprisindex, väntas i år hamna på 1,1 procent. Nästa år beräknas inflationen öka till 1,9 procent, för att fortsätta uppåt till 2,5 procent 2012.

Det innebär en något lägre inflationsprognos de första två åren och en höjning av inflationen 2012.

I sin prognos för svensk BNP räknar Riksbanken med en tillväxt på 4,1 procent 2010, 3,5 procent 2011 och 2,6 procent 2012.

Riksbanken höjer därmed årets BNP-prognos från tidigare 3,8 procent, men sänker samtidigt prognosen för åren därpå med 0,1-0,2 procentenheter.

Kronan, som inför räntebeskedet hade tappat höjd från tvåårshögsta mot euron i onsdags, hämtade nytt bränsle ur Riksbankens räntebesked. Minuterna efter beskedet stärktes kronan till 7:29 kronor per dollar och 9:32 kronor per euro.

I och med höjningen kommer även de rörliga (tremånaders) boräntorna att följa med upp. Och de har redan börjat stiga. Enligt färsk statistik från SCB har den genomsnittliga räntan på nya bostadslån stigit med hela 0,40 procentenheter mellan maj och juni, vilket är betydligt mer än de 0,25 procentenheter som Riksbanken höjde räntan med i slutet av juni.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.