1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rekyl på Stockholmsbörsen

Efter att ha stigit kraftigt två dagar i rad vände Stockholmsbörsen ned igen i dag. Även i omvärlden rådde baksmälla efter några dagars uppgång. OMXS-index backade med 1,2 procent./TT
Nyheter • Publicerad 13 mars 2008
Foto: Scanpix

Efter att ha stigit kraftigt två dagar i rad vände Stockholmsbörsen ned igen på torsdagen.

Även i omvärlden rådde baksmälla efter några dagars uppgång.

Baksmällan fick först fäste i New York på onsdagskvällen, spred sig sedan till Asien tidigt på torsdagsmorgonen och slog till i Europa senare på morgonen. Nedgången förstärktes under eftermiddagen sedan nya siffror visat att försäljningen i den amerikanska detaljhandeln oväntat föll med 0,6 procent i februari, jämfört med månaden före. Analytiker hade i stället väntat sig ökning med 0,2 procent.

Till den finansiella oron bidrog beskedet om att ett dotterbolag till den USA-baserade riskkapitaljätten Carlyle Group har ställt in betalningarna. Skulderna uppgår till 16,6 miljarder dollar och fordringsägarna väntas nu ta över bolagets kvarvarande tillgångar.

Men kurserna återhämtade sig i den sena handeln. Vid stängning hade OMXS-index backat med 1,2 procent till 308,9. Aktier för knappt 20 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

Bankaktierna, som gått i spetsen för de två föregående dagarnas uppgång, ledde nedgången. SEB föll med 1,5 procent till 161 kronor, Nordea tappade 1,4 procent till 91:30 kronor och Swedbank föll med 2,4 procent till 165:50 kronor.

Även verkstadsbolagen tog stryk. Atlas Copco föll med 2,0 procent till 99 kronor. Vitvarujätten Electrolux, som steg med 4,8 procent på onsdagen, tappade hela den nedgången och lite till. B-aktien föll med 5,0 procent till 99:25 kronor.

Ericssonaktien föll med 0,9 procent till 12:17 kronor. Ericsson har ansökt om avnotering från Londonbörsen och räknar med att aktien stryks den 14 april.

Gruvkoncernen Boliden backade med 3,1 procent till 63 kronor. Bolaget Boliden får göra underskottsavdrag på närmare 1,6 miljarder kronor har Kammarrätten beslutat. Värdet av underskottsavdragen kommer att öka resultatet för 2008 med 436 miljoner kronor.

Ståltillverkaren SSAB, som steg kraftigt på onsdagen, fortsatte upp med 0,9 procent till 178:50 kronor. Aktien har hittills i år stigit med 1,4 procent samtidigt som börsen backat med drygt 12 procent.

Säkerhetsjätten Securitas sjönk med 1,3 procent till 73:50 kronor. Finansmannen Gustaf Douglas har avböjt omval till styrelsen i Securitas. Som ersättare föreslås Fredrik Cappelen, avgående vd för köksinredningsföretaget Nobia.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.