1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rejält lyft för Elux-vd trots flopp

Trots vinstras och en floppad storaffär lyfte ersättningspaketet till Electrolux avhoppade vd Keith McLoughlin 17 procent till 36,5 miljoner kronor 2015. Ovanpå det blev det en pensionshöjning med 22 procent till 6,7 miljoner.(TT)
Publicerad 2 mars 2016

För Electrolux präglades 2015 av ett vinstras på 30 procent och ett urspårat försök att köpa General Electrics vitvaruaffär, GE Appliances, som slutade med en miljardsmäll.

Analytiker beskrev den stoppade GE-affären som det värsta som hänt Electrolux. Electrolux B-aktie har på ett år tappat en fjärdedel av sitt värde.

Men för vd Keith McLoughlin höjdes den intjänade fasta lönen till 11,8 miljoner kronor, ett lyft med 16 procent jämfört med året före, visar bolagets årsredovisning.

Rörlig lön och tilldelning inom ramen för ett aktieprogram sjönk. Men desto större lyft, på 45 procent till 13,7 miljoner kronor, blev det för vad som kallas andra ersättningar.

I det finstilta i årsredovisningen definieras andra ersättningar som bland annat villkorlig rörlig kompensation, bostad, bil och extraordinära arrangemang.

Keith McLoughlin, som får delar av ersättningslyftet i år, avgick på egen begäran i januari efter fem år på posten. Beskedet kom efter ett halvårs spekulationer, som tilltog när GE-affären sprack.

Han är ersatt med internrekryterade Jonas Samuelson.

TT