1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rally på Wall Street

Börserna på Wall Street lyfte kraftigt på tisdagen. Federal Reserves räntesänkning och oväntat starka vinster för Goldman Sachs och Lehman Brothers drev upp Dow Jones industriindex och Nasdaqs kompositindex med runt fyra procent./TT
Nyheter • Publicerad 18 mars 2008
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Börserna på Wall Street lyfte rejält på tisdagen.

USA:s centralbank Federal Reserves räntesänkning och oväntat starka vinster för investmentbankerna Goldman Sachs och Lehman Brothers fick aktiekurserna att klättra.

Wall Street reagerade dock först negativt på Feds besked om att man sänker den viktigaste styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,25 procent. De flesta analytiker hade inför beskedet räknat med en sänkning på 1 procentenhet.

Men timmen före stängning började kurserna spurta. Dow Jones industriindex steg med 3,5 procent till 12 392,7. Nasdaq gick upp med 4,2 procent och stängde på 2 268,3.

Den trots allt kraftiga räntesänkningen från Fed fick börserna att rusa. Därtill bidrog de två oväntat starka delårsrapporterna från Goldman Sachs och Lehman Brothers Holdings, vars aktier lyfte med 16,3 respektive 50 procent på New York-börsen.

De båda finansaktierna har tagit mycket stryk under den nya våg av kreditfrossa som drabbade världsmarknaden i förra veckan.

Investmentbanken Bear Stearns, som efter förra veckans likviditetskollaps i helgen skrev på ett avtal om att köpas upp av konkurrenten JP Morgan Chase & Co, lyfte 23 procent - bland annat på spekulation om en budstrid.

Andra vinnare på Wall Street på tisdagen var bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac.

Många aktier utanför finanssektorn gick också bra, som internetföretaget Yahoo och oljekoncernen Exxon Mobil.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.