Protestvåg mot EU:s åtstramningar
Spanien verkar drabbas hårdast när en ny protestvåg mot ekonomiska åtstramningar nu drar fram i Europa. Stora transportproblem rapporterades i dagens morgonrusning, när den första spanska generalstrejken sedan 2002 inleddes.
I Madrid fick många promenera till jobbet när delar av kollektivtrafiken stod stilla. Till kvällen planeras en stor facklig protestmarsch i huvudstaden.
Strejken slår även mot tåg- och flygtrafik internationellt, Ryanair meddelar att "de flesta internationella flygningar till/från Spanien" är inställda, däribland till och från Göteborg och Stockholm.
I Irland är läget ännu mer spänt. I dag ska fackförbund hålla en gatuprotest i Dublin och i morse inleddes demonstrationerna med en separat, spektakulär aktion, när en cementlastbil rammade grindarna till Leinster House, den irländska parlamentsbyggnaden. Cementblandaren var täckt med orden "Toxic Bank Anglo" (Giftiga Anglobanken).
Eftersom onsdagen är första arbetsdag efter parlamentets sommaruppehåll fick polisen bråttom att försöka flytta fordonet, men enligt irländska medier var lastbilen preparerad i bästa "Mad Max"-stil, med fastsvetsade dörrar, gallerförsedda fönster och avklippta broms- och elkablar. En 41-årig man har gripits i fallet.
Spaniens regering har föreslagit både skattehöjningar och nedskärningar i budgeten för att få ned budgetunderskottet till 6 procent av BNP 2011. Samtidigt redovisas i dag nya siffror som visar försvagad inhemsk efterfrågan, där detaljhandeln i augusti sjönk 2,5 procent på årsbasis.
Italiens regering har höjt prognosen för statsskulden till 119,2 procent mot tidigare beräkningen 118,7 procent av bruttonationalprodukten (BNP) 2011. Samtidigt har prognosen för statsskulden 2012 höjts från 117,2 till 117,5 procent av BNP, rapporterar Reuters med hänvisning till en regeringskälla. Offentliggörandet av de nya beräkningarna tros äga rum efter den italienska regeringens sammanträde i dag.
I Frankrike genomfördes en storstrejk förra veckan och i dag väntas fortsatta protester när regeringen presenterar en mycket stram budget för 2011. Budgetens mål är att få ned underskottet från nästan 8 procent av BNP i år till 6 procent nästa år.
Även i Bryssel manifesteras mot de bistra ekonomiska tiderna i stora delar av EU. Cirka 100 000 demonstranter väntas delta.