1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Problemdag för danska Vestas

Problemen hopade sig för danska vindkrafttillverkaren Vestas i dag. En tappad propellerdel, sänkt betyg från Danske Bank och skäll från börsen sänkte aktien. (TT)
Nyheter • Publicerad 9 september 2010
Foto: Scanpix

Problemen hopade sig för danska vindkrafttillverkaren Vestas i dag. En tappad propellerdel, sänkt betyg från Danske Bank och skäll från börsen sänkte aktien.

En 6-7 meter lång bit av ett propellerblad på en prototyp till en ny vindkraftverksmodell föll av en testanläggning i Danmark förra veckan. Bladet satt på en nyligen lanserad modell med 54,6 meter långa och 4 meter breda blad. Propellern är monterad på ett 119 meter högt torn.

Enligt en talesman för Vestas rör det sig troligen om ett produktionsproblem och inget fel på designen.

Precis före beskedet om olyckan sänkte analytiker på Danske Bank Vestas investeringsbetyg, med hänvisning till att den underliggande lönsamheten är betydligt svagare än vad de flesta räknat med. Tidigare köprekommendation byttes till sälj.

Och det rådet följdes. Vestas var den mest omsatta aktien på Köpenhamnsbörsen, med ett ras på drygt 6 procent vid lunchtid. Men sedan kom besked om en ny stororder på 400 megawatt med option på 1 000 megawatt under 2011-2014. Och aktien steg.

Utöver olyckan och den sänkta rekommendationen fick Vestas på torsdagen en laddning kritik för att ha sölat med information från börsoperatören Nasdaq OMX, som driver Köpenhamnsbörsen.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.