1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Prischock på ris väntar

Snart blir riset ännu dyrare i butikerna sedan världsmarknadspriset har nått nya rekordnivåer. Men det är inte bara riset som blivit dyrare. Inte sedan 2000 har prisökningarna varit så höga på mat./TT
Nyheter • Publicerad 28 mars 2008

Snart blir riset ännu dyrare i butikerna sedan världsmarknadspriset nått nya rekordnivåer.

Men det är inte bara riset som blivit dyrare. Inte sedan 2000 har prisökningarna varit så höga på mat.

Priserna på spannmålsprodukter i världen har stigit kraftigt sedan slutet av 2006. Det märker de svenska matkonsumenterna av allt mer.

Den senaste tiden har priset på ris rusat i höjden. På torsdagen steg priset med 30 procent till sin hittills högsta nivå sedan Egypten stoppat exporten för att hålla nere de inhemska priserna. Samtidigt meddelade Filippinerna, världens största importör, att man behöver köpa ännu mer ris på världsmarknaden för att fylla på sina lager. Även Vietnam, världens näst största exportör, och Indien, trea i världen, kommer att begränsa sin export av samma skäl som Egypten.

Jonas Arnberg räknar med att det kan komma flera prischocker av det slaget i framtiden.

De stigande priserna på ris, kött, pasta och mjölk har bidragit till att dra upp de svenska livsmedelspriserna med omkring fem procent de senaste månaderna.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.