1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Osäkra investerare avvaktar aktieköp

Stockholmsbörsen är undervärderad och bolagens vinster kommer att fortsätta stiga, tror investerare i Danske Capitals nordiska barometer. Men det osäkra läget gör att investerarna inte vågar köpa aktier just nu./TT
Nyheter • Publicerad 21 mars 2008

Stockholmsbörsen är undervärderad, bolagens vinster kommer att fortsätta stiga och avkastningen på aktier kommer att vara fortsatt hög. Men det osäkra läget gör att investerarna inte vågar köpa aktier just nu.

Det visar Danske Capitals nordiska investerarbarometer för första kvartalet. Barometern mäter marknadstron bland de största investerarna i Sverige och de övriga nordiska länderna.

Investerarna har fått svara på frågor om förväntningar på investeringsklimatet i det egna landet under det närmaste året.

Senast undersökningen genomfördes var i december i fjol. Då ansåg 59 procent av de svenska investerarna att aktierna på Stockholmsbörsen var undervärderade. Den uppfattningen kvarstår i marsundersökningen, där 56 procent anser att prisnivån på börsen är låg eller mycket låg.

Tron på stigande vinster i bolagen kvarstår också. Hälften av investerarna tror på stigande vinster 2008, vilket är endast marginellt lägre än i december.

En fortsatt majoritet tror på en positiv avkastning på svenska aktier. Förväntningarna har dock dämpats något jämfört med för tre månader sedan. Andelen investerare som tror att avkastningen på svenska aktier kommer att stiga under de kommande tolv månaderna har gått ner från 74 procent till 61 procent.

Riskbenägenheten på Stockholmsbörsen har minskat. I december svarade 41 procent av de svenska investerarna att riskbenägenheten på börsen var neutral eller stor. Motsvarande siffra i mars är 20 procent.

Enkäten visar att 64 procent av investerarna kommer att öka sitt aktieinnehav under det kommande året, vilket är en ökning från 52 procent i december.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.