1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tusentals får gå från Ericsson

Nu bekräftar Ericsson uppgifterna om att företaget skär ner. 3 000 tjänster i Sverige kommer att försvinna och 900 konsulter får gå, i en neddragning som företaget anser är nödvändig för att säkra Ericssons konkurrenskraft.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Neddragningarna görs inom både produktion, 1 000 personer, och forskning och utveckling, 800 personer och 1 200 inom övriga tjänster. Sammanlagt alltså 3 000 tjänster. Dessutom får cirka 900 konsulter sluta. Frivilliga avgångar, neddragningar och andra alternativ som outsourcing nämner Ericsson som olika alternativ till neddragningarna.

"Det är ett tufft besked vi ger medarbetare i Sverige i dag och vi har stor respekt för den oro detta skapar. Dessa åtgärder är nödvändiga för att säkra Ericssons långsiktiga konkurrenskraft och teknik- och tjänsteledarskap", skriver vd Jan Frykhammar i ett pressmeddelande.

Produktion koncentreras

De berörda orterna är Borås, Göteborg, Karlskrona, Kumla, Linköping och Stockholm. Verksamheterna i Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte.

I Borås och Kumla kommer "betydande neddragningar" göras, vilket är en del i bolagets strategi att koncentrera produktionen till färre antal platser. Neddragningsprocessen kommer att ske stegvis, enligt företaget. För den största delen av verksamheten kommer man vara klar under första kvartalet 2017, medan processen i Kumla och Borås beräknas vara helt slutförd andra halvåret 2017.

Nyanställer också

Totalt sett ska Ericsson dra ner de rörliga kostnaderna från 63 miljarder till 53 miljarder kronor mellan åren 2014 och 2017, enligt tidigare meddelade beslut från Ericsson.

Ericsson meddelar samtidigt att bolaget avser att nyanställa cirka 1 000 personer inom forskning och utveckling de närmaste tre åren.

Aktien rör sig bara marginellt på Stockholmsbörsen.

TT