1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Opec håller oljepriset fortsatt högt

Oljeproduktionen förblir vid dagens nivå, har ett ministermöte inom Opec beslutat. Dagens höga oljepris beror på faktorer bortom producentländernas kontroll, hävdar ministrarna./TT
Nyheter • Publicerad 5 mars 2008
Foto: Scanpix

Oljeproduktionen förblir vid dagens nivå, har ett ministermöte inom Opec beslutat. Dagens höga oljepris beror på faktorer bortom producentländernas kontroll, hävdar de.

Oljepriset höll sig på onsdagen stadigt över 100 USA-dollar per fat, efter måndagens rekordnotering på 103:95 dollar, sedan ministrar inom de oljeproducerande ländernas organisation (Opec) bestämt sig för att inte öka produktionen.

Detta trots att USA:s president George W Bush vädjat om ökad produktion. Enligt Washington skulle till och med en symbolisk produktionsökning vara välgörande för den allt mer plågade världsekonomin.

Enligt Opec har det höga oljepriset tvärtom drivits fram av andra faktorer än brist på olja, som den svaga dollarn, spekulation och politiska kriser. Beslutet att inte öka produktionen fattades efter endast två timmars diskussion.

Odein Ajumogobia, Nigerias oljeminister, var en av dem som argumenterade för bibehållen produktionsnivå, trots att han tycker att 100 dollar per fat är en "obekväm" prisnivå, och att 80 dollar per fat är ett högt pris.

I dag producerar de 13 Opec-länderna omkring 32 miljoner fat olja om dagen, över en tredjedel av den totala produktionen i världen.

Men beslutet utesluter inte försiktiga produktionslösningar från enskilda länder. Saudiarabien finns bland de medlemmar som talat sig varma för en ökad produktion.

Enligt oljeminister Ali al-Naimi har kungariket pumpat 9,2 miljoner fat om dagen "dag in och dag ut", vilket ligger omkring 300 000 fat per dag över landets officiella kvot.

Det är ungefär så mycket som den symboliska ökning Bush kräver.

Senast Opec höjde produktionen var i september 2007, nästa planerade möte hålls 20 till 22 april.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.