1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nytt skift på Saab redan om en månad

Redan om en månad införs ett andra skift på Saab i Trollhättan, först i karosseriet, uppger företaget för TT. Mot slutet av året ska hela fabriken ha dubbla skift. Nästa år ska Saab dubbla produktionen. (TT)
Nyheter • Publicerad 30 september 2010
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Planerna på ett andra skift på Saab Automobile i Trollhättan går framåt. Redan kring månadsskiftet oktober-november införs dubbla skift på karosseriet och 30 nya jobb skapas, uppger vd Jan Åke Jonsson för TT på bilsalongen i Paris.

Orsaken är förändrad produktmix med ökad tillverkning av modellen 9-5. I slutet av året får hela fabriken ett andra skift för att möta den ökade efterfrågan som väntas nästa år. Det handlar om totalt 200-300 nya jobb.

Vd Jan Åke Jonsson konstaterar att frågan om exakt hur många som får jobb när ett andra skift ska införas beror på när och hur skiftet införs. Det blir tidigast i slutet av detta år men kan också dröja något. Nästa år ska Saab nästan dubbla sin produktion till 80 000 bilar.

Utan att vilja ge några exakta försäljningssiffror hittills är han och styrelseordföranden Victor Muller säkra på att årets lågt satta mål på 45 000 bilar ska klaras av.

Saab har sedan banden klipptes med GM byggt upp sin egen försäljningsorganisation och finns i 50 länder, men ännu saknas distribution på den växande Kinamarknaden. Frustrerande tycker Saab-vd:n.

Saab har gjort en inventering av vilka möjligheter som finns i Kina och ett beslut om vilken part man ska förhandla med ska fattas i slutet av oktober. BAIC, som har köpt rättigheter och verktyg till gamla Saabmodeller, är ett alternativ.

Egen produktion i Kina ligger minst ett par år bort.

Australien och Brasilien är andra marknader där Saab vill vara men ännu inte har klart med distribution.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.