1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nytt kraftigt lönelyft för SJ-chefen

SJ-chefen Jan Forsberg har fått sin lön höjd med ytterligare tio procent och tjänade i fjol 3,4 miljoner kronor. Sedan tillträdet 2002 har Forsbergs lön vuxit med 79 procent./TT
Nyheter • Publicerad 18 mars 2008

SJ-chefen Jan Forsberg har fått sin lön höjd med ytterligare tio procent och tjänade i fjol 3,4 miljoner kronor.

Sedan tillträdet 2002 har Forsbergs lön vuxit med 79 procent.

Statliga SJ har med Jan Forsberg vid spakarna stått för en makalös uppryckning. När han klev på tåget stod bolaget på konkursens rand. I dag är SJ en vinstmaskin och lämnar för andra året i rad en rejäl aktieutdelning till ägaren.

Styrelsen, med förre moderatledaren Ulf Adelsohn i spetsen, har inte varit sen att belöna Forsberg, som med Adelsohns egna ord är en "strålande duktig karl".

Fjolårets lönepåslag med tio procent följer på ett lyft med elva procent året före och hela 27 procent året dessförinnan.

Enligt SJ:s färska årsredovisning för 2007 har Forsberg nu en grundlön på 3 427 200 kronor. Det kan jämföras med ingångslönen vid tillträdet den 1 april 2002 på strax under två miljoner.

Jan Forsbergs lön ligger nu i nivå med medianlönen för en svensk börs-vd. Utöver lönen har han förmåner värda drygt 115 000 kronor. Pensionskostnaden uppgick förra året till 4 571 780 kronor.

Styrelseordförande Ulf Adelsohn själv har också fått ett påslag långt över genomsnittet sett till arbetsmarknaden som helhet. Arvodet har höjts med nästan sju procent till 299 500 kronor.

Näringsminister Maud Olofsson har tidigare sagt sig vara provocerad av de kraftiga lönelyften för många av vd:arna i den statliga bolagsfamiljen. Hon anser att den förra regeringens förbud mot vd-bonusar i statens bolag i stället lett till att grundlönerna höjts mycket kraftigt.

Därför har Olofsson öppnat för ett återinförande av bonusarna. Men ett och ett halvt år efter maktskiftet har regeringen fortfarande inte lyckats få fram nya riktlinjer för ersättningarna i de statliga bolagen.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.