1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Norskt oljerally kan ge klirr i kassan

Det vankas klirr i kassan för svensk gränshandel. Ett snabbt stigande oljepris ger draghjälp till både ekonomin och statskassan i Norge, enligt den norska regeringens budgetförslag. För svenska orter som har mycket gränshandel med Norge är beräkningarna och den norska budgetpropositionen mumma.(TT)
Publicerad 8 oktober 2018

För svenska orter som har mycket gränshandel med Norge är beräkningarna och den norska budgetpropositionen mumma.

Deras norska kunder ser nu ut att få mer att spendera, med lägre arbetslöshet, löneökningar och bra drag i ekonomin. Samtidigt planerar Norges centralbank räntehöjningar, som ger stöd för en stark norsk krona.

””

Kan öka suget

Ovanpå de goda tillväxtutsikterna för Norge planeras även flera norska skattejusteringar, som i sig kan öka suget efter svenska varor.

Bland annat höjs den norska skatten på såväl tobak som alkohol och drivmedel med mellan 1,4 och 1,9 procent. Mest av allt höjs skatten på snus.

Norges regering vill samtidigt sänka bolagsskatten till 22 procent 2019, ned från dagens 23 procent.

Skatter justeras även på flygresor. Skatten på flygresor inom EU sänks från 80 till 75 norska kronor, vilket ändå ligger cirka 25 kronor över den nuvarande svenska flygskatten. På resor utanför Europa höjs den från 80 till 200 norska kronor.

””

"Nu går oljetåget på nytt"

I budgeten för 2019, som beskrivs som neutral ur ett stimulansperspektiv, ingår 230 miljarder norska kronor från den gigantiska norska oljefonden. Det motsvarar 2,7 procent av hela fonden och ligger under uttagstaket på 3 procent.

””

För norrmännen väntar nu ett högre ränteläge och en fortsatt inbromsning när det gäller bostadsinvesteringar, enligt SEB-ekonomen.

””

TT