1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nordhaus: Trump försöker bara undvika trubbel

Ekonomipristagaren William D Nordhaus ser med oro på den klimatpolitik som förs av USA:s regering och president. - Vad gäller miljön så försöker Donald Trump och hans vänner omintetgöra de senaste 40 årens utveckling som klimatforskningen har bidragit till, säger Nordhaus till TT.(TT)
Publicerad 8 oktober 2018

Yale-professorn är smått chockad över dagens besked. Han har ännu inte hunnit hämta sig sedan hans dotter ringt och meddelat den glädjande nyheten.

””

Och likt dagens andra ekonomipristagare, Paul M Romer, är även han överraskad.

””

Deltog i att skapa ny forskning

Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne följer på en ödesdiger rapport från FN:s klimatpanel, vilken visar på stegrande konsekvenser kopplat till klimatförändringarna.

De negativa trender som pekas ut kommer inte som en nyhet för klimatekonomen Nordhaus, som har varit med sedan klimatforskningen tog vid på 70-talet.

””

"Väldigt skrämmande"

Även om han inte är överraskad av de slutsatser som FN-panelen kommer fram till i rapporten ser han förfärat på utvecklingen.

””

Trumps politik "destruktiv"

Pristagaren är inte sen att ge sin egen president en känga. Han menar bland annat att Donald Trump aktivt försöker backa 40 års utveckling kopplat till klimatforskning.

””
””

Lätt optimistisk

Det är dock inte enbart Trumps politik som medför konsekvenser, enligt Nordhaus. Marknadsekonomin har också bieffekter.

””

Trots att Donald Trump har haft vissa framgångar med att dra tillbaka regleringar kopplade till klimatförändringar i USA är William D Nordhaus försiktigt positiv.

””

TT