1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nordea skriver upp BNP-ökning

Nordea räknar med att Sveriges BNP steg med 4,2 procent under andra kvartalet, jämfört med samma kvartal 2009. Det är en rejäl upprevidering och Nordea spår att Riksbanken höjer räntan ytterligare två gånger under året. (TT)
Nyheter • Publicerad 6 september 2010
Foto: Scanpix

Nordea räknar med att Sveriges BNP steg med 4,2 procent under andra kvartalet jämfört med samma kvartal 2009, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det är en rejäl upprevidering av de redan starka preliminära siffrorna och Nordea spår att Riksbanken höjer räntan ytterligare två gånger under året.

På onsdag presenterar SCB reviderad BNP-statistik för det andra kvartalet.

SEB:s ekonomer, som nyligen höjt sin prognos för årets BNP-tillväxt till 4,7 procent, tror liksom kollegorna på Nordea att SCB i veckan reviderar upp andra kvartalets BNP-tillväxt med omkring 0,5 procentenheter.

Det gäller enligt Holmgren exempelvis lagersiffror och utrikeshandeln med tjänster.

Helårsprognosen för svensk BNP-tillväxt från SEB ligger jämförelsevis högt och förutsätter bland annat en viss upprevidering av andra kvartalets tillväxtsiffra från SCB.

Enligt Holmgren är det varken räknefel eller dåliga prognosmodeller som ligger bakom de frekventa justeringarna av prognoser bland ledande ekonomer.

Möjligen har prognosmakarna varit väl försiktiga.

Han konstaterar att ekonomer hållit nere sina prognoser trots att många indikatorer redan tidigt i år pekade på en starkare utveckling och att arbetsmarknaden visade oväntad styrka.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.