1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mexiko vill också döpa om Nafta

Att Donald Trump lyckats döpa om det nya nordamerikanska frihandelsavtalet ger inte den blivande kollegan Andrés Manuel López Obrador någon ro. Mexikos näste president har nu startat en omröstning för att få fram bästa förkortningen på spanska.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018

Att Donald Trump lyckats döpa om det nya nordamerikanska frihandelsavtalet ger inte den blivande kollegan Andrés Manuel López Obrador någon ro. Mexikos näste president har nu startat en omröstning för att få fram bästa förkortningen på spanska.

Det omarbetade handelsavtal som Kanada, Mexiko och USA nyligen enades om döps på engelska om från Nafta till USMCA (US-Mexico-Canada Agreement), enligt USA:s president Trump för att det gamla namnet hade "dåliga konnotationer".

Det gamla namnet förkortas på spanska TLCAN. Men López Obrador vill inte vara sämre än Trump, och letar därför efter en ny förkortning även på sitt språk.

På Twitter föreslår den mexikanske ledaren två varianter, Teumeca eller T-mec, och efterlyser röster på dem eller på "inget av dessa".

Omröstningen ska pågå i fem dagar.

López Obrador tillträder som Mexikos president den 1 december.

TT