1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lokförarstrejk avblåst i Tyskland

Det tyska lokförarfacket GDL avblåste i dag en strejk som skulle ha utbrutit vid midnatt. Facket har nått en uppgörelse med järnvägsbolaget Deutsche Bahn om ett nytt löneavtal./TT
Nyheter • Publicerad 9 mars 2008

Det tyska lokförarfacket GDL avblåste på söndagen en strejk som skulle ha utbrutit på måndagen. Facket hade nått en uppgörelse med järnvägsbolaget Deutsche Bahn om ett nytt löneavtal.

Därmed undanröjdes en flera månader lång konflikt med flera strejker.

I januari var Deutsche Bahn och GDL överens om ett avtal som gav de 34 000 lokförarna ett lönelyft på åtta procent från mars och ytterligare tre procent från september.

Men det fanns en stötesten kvar. Deutsche Bahn har velat driva igenom en modell med kollektivavtal som täcker hela sektorn, medan lokförarna har kämpat för sin förhandlingsrätt. Till slut fann parterna en kompromiss enligt vilken GDL får en specialstatus.

Ekonomer och lobbyister inom näringslivet har uttryckt oro för att en rad avtalsuppgörelser som ger höga lönelyft ska driva upp inflationen i Tyskland. Tidigare i år fick de tyska metallarbetarna ett lönelyft på 5,2 procent.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.