1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Larm: Gift i smink på svensk marknad

Högfluorerade så kallade PFAS-ämnen har förgiftat dricksvatten på flera håll i Sverige och förekommer i allt från brandskum, tandtråd och fritidskläder. Nu larmar Naturskyddsföreningen om att kemikalierna även hittats i smink som säljs i Sverige.(TT)
Publicerad 4 mars 2016
””

Stickprover i butiker

Studier av högfluorerade ämnens påverkan på djur visar enligt Kemikalieinspektionen att höga halter kan ge leverskador och påverka fettmetabolism, immunförsvar och reproduktionsförmåga. Hur de industriframställda kemikalierna, som inte är ovanliga i vår omgivning, påverkar människan är ännu oklart. På senare tid har dock fyndet av PFAS i dricksvattentäkter i Tullinge i Stockholms län och Kallinge i Blekinge orsakat ramaskri.

I det fallet var brandsläckningsskum boven. Nu handlar det om smink, enligt Naturskyddsföreningen. Organisationens medlemmar har undersökt innehållsförteckningar på runt 900 produkter som säljs ute i butikerna.

Tre av tjugo puder

Åtta produkter - tre puder, en ansiktskräm, en ögonskugga, en ögonpenna och två foundations - har hittills åkt fast i kontrollen. Inte särskilt mycket, men allvarligt ändå, anser Cecilia Hedfors.

””
””

Uppe på EU-nivå

PFAS tillsätts inte i kosmetiska produkter på svensk marknad, hävdar branschorganisationen Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet (KTF) som undersökt saken.

””

Saken bör undersökas ytterligare, och frågan diskuteras på EU-nivå, menar han.

””

TT