1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lägre elpriser än väntat i Norden

Välfyllda vattenmagasin och en varm vinter har bidragit till lägre elpriser än väntat i Norden under första kvartalet i år, enligt eljätten Fortum. I övriga Europa har marknadspriserna däremot varit betydligt högre./TT
Nyheter • Publicerad 19 mars 2008

Välfyllda vattenmagasin och en varm vinter har bidragit till lägre elpriser än väntat i Norden under första kvartalet i år, skriver eljätten Fortum i en marknadsrapport.

I övriga Europa har marknadspriserna däremot varit betydligt högre. Det har resulterat i ökad export från Norden till Tyskland.

Energipriset styrs även av oljepriset och av den globala ekonomiska tillväxten. Den starka tillväxten i Kina, Indien, Ryssland och länderna i Sydamerika har bidragit till ökade kol- och oljepriser. Lågkonjunkturen i USA och turbulensen på den finansiella marknaden har dock ännu inte påverkat trenden av ökande bränslepriser, skriver Fortum.

"Sedan starten med handeln av utsläppsrätter har de globala bränslepriserna haft en ökande påverkan på det nordiska elpriset. Vinterns ökning av CO2-, olja- och kolpriser har inte fullt ut påverkat det nordiska elpriset på grund av mycket stark hydrologisk balans", skriver Mats Persson, chef för finansiell handel hos Fortum, i en kommentar.

Dagspriset på el på den nordiska elbörsen Nordpool har den senaste veckan pendlat kring 25 öre per kilowattimme. I början av året låg priset på omkring 45 öre. Även priset på el för leverans längre fram i tiden har fallit. Kontraktet för andra kvartalet 2008 kostade på onsdagen drygt 29 öre per kilowattimme

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.