1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kronlyftet väntas fortsätta året ut

Kronan blir en av höstens vinnare på valutamarknaden, enligt SEB:s Currency Strategy. Den polska zlotyn är en annan undervärderad valuta som kan ge god avkastning, spår SEB-strategerna. (TT)
Nyheter • Publicerad 8 september 2010
Foto: Scanpix

Kronan blir en av höstens vinnare på valutamarknaden, enligt SEB:s Currency Strategy.

Den polska zlotyn är en annan undervärderad valuta som kan ge god avkastning, spår SEB-strategerna.

För kronan beräknas det bli ett lyft med 4 procent mot både euron och dollarn till och med fjärde kvartalet i år, i takt med att svenska tillväxtsiffror klättrar uppåt, arbetslösheten sjunker och Riksbanken fortsätter höja reporäntan.

I början av 2011 planar det ut något, enligt SEB. Då väntas Riksbanken, till följd av bland annat just kronförstärkningen, ta en paus i räntehöjningarna.

De närmaste månadernas kronlyft äger rum i skuggan av en betydligt osäkrare ekonomisk utveckling i EU och USA, där Europeiska centralbanken och Federal Reserve väntas ligga kvar på dagens rekordlåga räntenivåer till våren 2012.

Carl Hammer, chefsstrateg på SEB, beskriver stämningen på valutamarknaden som mycket osäker. De otydliga signalerna om framtida tillväxt i USA, Kina och eurozonen är tre teman som skymmer utsikten.

Ett valresultat utan egen majoritet i riksdagen för de två stora blocken skulle kunna trycka ned kronan. Men det skulle bara bli tillfälligt, tror Carl Hammer.

Hammer räknar med att det finns underlag för uppgörelser som gör att en politisk kris går att undvika.

Han tror inte heller att kronlyftet ska behöva slå mot den svenska exporten, som enligt skolboken borde gynnas av den billiga svenska valutan.

För hushåll skulle rapporten kunna tas som restips, då det blir billigare i USA eller i Sydeuropa med reskassan för resor till exempelvis Australien och Kanada kan bli dyrare.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.