1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Klart för nya lastbilsregler i EU

Med rundare hörn ska Europas lastbilar ge en säkrare trafik. Fast branschen är skeptisk.(TT)
Publicerad 10 mars 2015

De nya EU-reglerna klubbades igenom av EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen och gör det möjligt för lastbilstillverkare att bygga längre och tyngre förarhytter med rundare hörn, i hopp om att på så vis öka chaufförens synfält och lindra skadorna vid en kollision.

Svenska tillverkare har emellertid inte varit imponerade.

"Vi arbetar med att undvika krock vilket det här direktivet varken begränsar eller öppnar upp nya möjligheter med", konstaterade Niklas Gustavsson, ansvarig för myndighetskontakter inom Volvokoncernen, i samband med att parlamentet och medlemsstaterna i december enades om den kompromiss som nu godkänts.

De nya lastbilsreglerna syftar även till att främja mer bränslesnåla och miljövänliga fordon. Tisdagens beslut innebär dessutom att de länder som så önskar - däribland Sverige - fortsatt får använda lastbilsekipage som är längre än EU:s egentliga gräns på 18,75 meter.

"Rätten att köra med långa lastbilar över gränsen är oerhört viktigt för Sverige, Finland, men också Nederländerna. Till slut lyckades vi förklara det för de andra medlemsländerna", skriver svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) i ett uttalande.

TT