1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kidnappning högt pris för ryska lyor

Bostadsmarknaden i Moskva är riktigt het - alldeles för het, att döma av den kidnappningsliga polisen i den ryska huvudstaden haffat i veckan. Ligan rövade bort folk för att komma över hundratals lägenheter./TT
Nyheter • Publicerad 5 mars 2008

Bostadsmarknaden i Moskva är riktigt het - alldeles för het, att döma av den kidnappningsliga polisen i den ryska huvudstaden haffat i veckan. Ligan rövade bort folk för att komma över lägenheter.

Brottslingarna verkar ha opererat i stor skala, utredningen omfattar 300 attraktivt belägna lägenheter. Ett exempel på hur verksamheten gått till är den ensamstående 30-åring som rövades bort i Moskva och försågs med en falsk diagnos som mentalsjuk. Med mannen inlåst på sjukhus kunde ligan i lugn och ro roffa åt sig hans bostad.

Andra offer har använts som slavar i närheten av Moskva. Ligaledaren anklagas för att under flera år ha "letat efter lägenhetsinnehavare som bodde ensamma. Tillsammans med kollegor kidnappade han offren och förde dem till Orlov- och Rostov-området, där de kvarhölls med våld", meddelade polisen på onsdagen.

Tolvmiljonersstaden Moskva har i flera år haft en närmast hysteriskt rusande bostadsmarknad. Nu är prisläget bland de högsta i världen, i genomsnitt runt 120 000 rubel (30 000 kronor) kvadratmetern. Riktigt attraktiva lägenheter i centrum kan gå loss på över 700 000 rubel (180 000 kronor) kvadratmetern.

Som jämförelse ligger snittet för bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad kring 50 000 kronor per kvadratmeter. Men då är Sveriges BNP per capita sex gånger högre än Rysslands.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.