1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kastrullkaos i Argentina

Det slås på kastruller i Buenos Aires när den starka jordbrukssektorn strejkar. Argentina kokar på nytt av missnöje, för första gången sedan president Cristina Kirchner tillträdde./TT
Nyheter • Publicerad 26 mars 2008

Det slås på kastruller i Buenos Aires när den starka jordbrukssektorn strejkar. Argentina kokar på nytt av missnöje, för första gången sedan president Cristina Kirchner tillträdde.

De stora vägarna i landet är blockerade på hundratals ställen sedan ett par veckor. I huvudstaden inleddes sympatimanifestationer sent i tisdags kväll efter det att Cristina Fernandez de Kirchner hållit ett eldigt tal mot protesterna.

Minnesbilderna av de där dagarna i december 2001 då landets banker kraschade är starka.

Då fick kastrullerna bli slagverk överallt i Buenos Aires och i resten av landet. Polisen grep in och 27 människor dödades i våldsamheterna.

Än så länge har demonstrationerna gått lugnt till, men spänningen ligger i luften. Kirchners mest hårdföra sympatisörer accepterar inte att bilden av deras president smutsas ned av vad de anser vara bortskämda, rika jordbrukare som borde vara tacksamma för det gynnsamma affärsklimatet.

Det är en minoritet som demonstrerar, men en stark sådan. Jordbruket står för en bra bit över hälften av Argentinas vilt stigande export.

Konflikten gäller exportavgifterna, framför allt på soja som beskattas extra högt för den som vill sälja produkten utomlands. Kineserna skriker efter mer men Kirchner vill uppmuntra produktionen av andra grödor.

Tvisten accelererade den 11 mars när regeringen meddelade att skatten - för närvarande på 35 procent - ska vara progressiv och höjas varje gång som världsmarknadspriset på soja stiger.

Egentligen har de senaste åren med makarna Kirchners extremt expansiva politik varit rena paradiset för jordbrukssektorn. Den argentinska peson hålls på en mycket låg nivå och omvärlden har öst in pengar i landet i utbyte mot livsmedel.

Baksidan av politiken är inflationen, som redan ligger över 20 procent enligt oberoende analytiker.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.