1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kaffe och vete in på börsen

Råvarupriserna har stigit kraftigt de senaste åren. Och snart får svenska småsparare möjligheten att spekulera i priset på kaffe, vete eller sojabönor direkt på Stockholmsbörsen./TT
Nyheter • Publicerad 6 mars 2008
Foto: Scanpix

Råvarupriserna har stigit kraftigt det senaste året.

Och snart får svenska småsparare möjligheten att spekulera i priset på kaffe, vete eller sojabönor direkt på Stockholmsbörsen.

Råvaror, och framför allt jordbruksprodukter, har haft en boom det senaste året. Priset på vete har till exempel stigit med omkring 400 procent. Den ökade efterfrågan på biobränsle, främst etanol, har drivit upp priset på socker, majs och sojabönor kraftigt.

Det stigande kaffepriset har nu börjat slå igenom i konsumentledet. Priset på robustabönor, som används i espressokaffet, har stigit med omkring 40 procent hittills i år.

Råvaruhaussen har lett till ett ökat intresse för att kunna investera i enskilda råvaror. I stället för att spekulera på den osäkra aktiemarknaden spekuleras det allt mer i jordbruksprodukter.

Hittills har dock möjligheten att spekulera i råvaror varit begränsad för privatpersoner. Ett sätt har varit att köpa aktier i råvarurelaterade bolag, till exempel gruvbolag som Boliden och Lundin Mining. Men då drar man också på sig en företagsspecifik risk, vilket aktieägarna i Boliden har fått uppleva.

Från och med måndag lanserar Stockholmsbörsen en lista för handel med så kallade certifikat. ABN Amro är först ut med att släppa certifikat för bland annat kaffe, vete och socker, men de andra storbankerna väntas hänga på eftersom intresset för råvaruinvesteringar hela tiden växer. Certifikat är ett värdepapper som är knutet till en underliggande tillgång, till exempel ett aktieindex eller en råvara. Det handlar alltså inte om derivatkontrakt eller fonder.

Certifikaten kan också vara knutna till ett speciellt råvaruindex som ger en bredare bas än enskilda råvaror. Man kommer också kunna handla med certifikat som är kopplade till ett biobränsle-index, där socker och majs väger tyngst.

Men att handla med råvaror innebär ett risktagande. Vad händer när "supertrenden" för råvaror klingar av? ABN Amro tror att råvaruhaussen kommer att hålla i sig ett bra tag till och refererar till den amerikanske råvarugurun Jim Rogers som har sysslat med råvaruinvesteringar sedan 1970. Han har spått att prisuppgången åtminstone håller i sig till 2015.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.