1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

JK-våg av nekad spritersättning

JK säger nej till 41 privatpersoner som begärt ersättning för att alkohol de beställt på internet beslagtagits av staten. EU:s domstol beslöt i fjol att inte godta de svenska argumenten för ett förbud mot privatimport./TT
Nyheter • Publicerad 26 mars 2008
Foto: Scanpix

I en veritabel våg av avslagsbeslut nekar justitiekanslern (JK) skadestånd till 41 privatpersoner för att alkohol som de har beställt på nätet har beslagtagits av staten.

I det så kallade Rosengrenmålet slog EU:s domstol i juni i fjol fast att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol inte kan försvaras med att det behövs för att hålla nere konsumtionen av alkohol eller skydda unga från alkohol.

Ett 50-tal personer, av totalt cirka 7 000 som fått sprit beslagtagen, skyndade att begära skadestånd av JK. Redan i september beslutade JK att det lutade åt avslag, bland annat för att staten inte begått uppenbart allvarliga fel.

Och nu har JK alltså helt satt ner foten. I avslagsbesluten skriver JK också att skadeståndsskyldigheten nu prövas i Nacka och Stockholms tingsrätter. Om de domsluten går emot staten hälsar JK välkommen tillbaka med nya anspråk.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.