1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Islands exministrar riskerar åtal

Islands förre statsminister Geir Haarde och tre exministrar bör ställas inför rätta för "allvarlig försumlighet" som ledde till kollaps av landets tre största banker 2008. Det föreslår en parlamentarisk kommission. (TT)
Nyheter • Publicerad 12 september 2010

Islands förre statsminister Geir Haarde och tre av hans ministrar bör ställas inför rätta för sin roll i finanskollapsen, föreslår en parlamentarisk kommission.

Haarde och de tre tidigare utrikes-, finans- och näringsministrarna Ingibjörg Solrun Gisladottir, Arni Mathiesen och Björgvin Sigudsson har gjort sig skyldiga till "allvarlig försumlighet" som ledde till kollaps av landets tre största banker 2008. De bör därför ställas inför rätta, rekommenderar den kommission som granskat regeringens roll i finanskrisen.

Kommissionen var dock splittrad. Bara fem av de nio ledamöterna stod bakom rapporten, som presenterades på lördagen. Två av de övriga ville undanta Sigurdsson och de två övriga ville inte rekommendera åtal för någon.

På måndag ska alltinget börja diskutera rapporten och besluta om ex-ministrarna ska ställas inför rätta i Landsdomur, en specialdomstol som inrättades 1905 för att pröva regeringsmedlemmar som misstänks för brott. Det blir i så fall första gången domstolen prövar ett fall.

Hon beklagade att kommissionen inte lyckats bli enig.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.