1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Island kan erbjuda ersättning

Island ska fullfölja löftet att ersätta Nederländerna för de besparingar som holländska bankkunder förlorade när isländska banker gick under vid finanskrisen 2008, säger Islands finansminister i en intervju. (TT)
Nyheter • Publicerad 18 september 2010
Foto: Scanpix

Island ska fullfölja löftet att ersätta Nederländerna för de besparingar som holländska bankkunder förlorade när isländska banker gick under vid finanskrisen 2008. Det sade Islands finansminister Steingrimur Sigfusson i en intervju med tidningen De Telegraaf som publicerades på lördagen.

Nederländerna och i Storbritannien kräver att Island ersätter bankkunderna som drabbades.

De utdragna förhandlingarna om ersättning har irriterat regeringarna både i Nederländerna och Storbritannien, samtidigt som Island i en folkomröstning röstade emot ersättningen. AFP uppger att många i Nederländerna fortfarande är tveksamma om återbetalningarna på omkring 1,3 miljarder euro - cirka 12 miljarder kronor.

En uppgörelse anses nödvändig för Islands möjlighet att bli medlem i EU samt för stöd från Internationella valutafonden IMF.

Förhandlingar inleddes tidigare i september och finansminister Sigfusson tror på en lösning.

Den utdragna tvisten handlar till stor del om den så kallade Icesave-ersättningen.

Icesave ingick i Landsbanki, som tillsammans med andra ledande isländska banker gick omkull och togs över av den isländska staten.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.