1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ingen räntesänkning i sikte från ECB

Den europeiska centralbanken (ECB) har ingen brådska att sänka räntan. Å andra sidan finns det inte mycket som talar för en höjning. Därför får styrräntan ligga kvar på 4,0 procent./TT
Nyheter • Publicerad 6 mars 2008

Den europeiska centralbanken (ECB) har ingen brådska att sänka räntan. Å andra sidan finns det inte mycket som talar för en höjning. Därför får styrräntan ligga kvar på 4,0 procent.

Den nuvarande höga inflationen i euroområdet är ett bekymmer för ECB och avhåller banken från att sänka räntan. Samtidigt fortsätter oron på finansmarknaderna att skapa osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen. Därför avstår ECB från att höja räntan. Det var budskapet när ECB-chefen Jean-Claude Trichet höll en presskonferens efter beslutet att lämna räntan oförändrad. Analytiker räknar med att höra samma budskap även i april.

Den senaste ekonomiska informationen bekräftar bilden av måttlig tillväxt under början på året. Den makrostatistik som kommer in pekar på en fortsatt men måttligare BNP-tillväxt. Men den osäkerheten som beror på turbulensen på finansmarknaderna förblir hög, sade Trichet.

Han upprepade att ECB-rådets högsta prioritet är att se till att inflationsförväntningarna inte stiger.

Trichet slog ännu en gång fast att så kallade andrahandseffekter, att stigande energipriser sprider sig till löne- och prisbildningen, måste undvikas.

Trichet tillade att rådet var enigt i sitt beslut.

ECB:s prognosavdelning skruvade ned prognoserna för tillväxten i euroområdet för 2008 och 2009. Den väntar sig nu en tillväxt på 1,7 procent i år och 2,1 procent nästa år. Tidigare prognoser låg på 1,8 respektive 2,1 procent.

Samtidigt justeras inflationsprognosen för 2008 upp till 2,9 procent från tidigare 2,5 procent, och prognosen för 2009 till 2,1 procent från tidigare 1,8 procent. Det innebär att inflationen kommer att ligga över bankens mål på strax under 2,0 procent.

Inflationen i euroområdet, som omfattar 15 länder, är för närvarande 3,2 procent, den högsta nivån sedan euron infördes 1999.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.