1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Industrin stramar åt investeringarna

Trots låga räntor och hög svensk tillväxt planerar industrin att dra ned på investeringarna med 5 procent i år, enligt en enkät gjord av Statistiska centralbyrån (SCB). Överkapacitet och svag global efterfrågan ligger bakom trenden.(TT)
Publicerad 3 mars 2016

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist är inte förvånad över inbromsningen.

””

Gruvor fortsätter att dra ned

SCB pekar särskilt ut gruvindustrin, som efter flera års motvind fortsätter att dra ned på investeringsvolymerna. I år beräknas det bli en nedgång på 23 procent till 6,6 miljarder kronor.

Livsmedelsindustrin samt stål- och metallverk, industrisektorer, väntas också bromsa investeringarna kraftigt. Enligt SCB-enkäten blir det för de två branscherna nedgångar med 18 respektive 19 procent under 2016.

Det pekar även nedåt vad gäller investeringsplanerna för andra sektorer. För informations- och kommunikationsbranschen väntas investeringarna rasa med 19 procent. Energibranschen räknar med en nedgång på 13 procent, enligt SCB.

"Räntan är ointressant"

Det rekordlåga svenska ränteläget borde enligt skolboken elda på investeringstakten. Men enligt Bergqvist har räntan sedan flera år spelat ut sin roll som drivkraft för investeringar.

””

Bergqvist tycker i stället att man kan se låga räntor som en riskfaktor, då de tenderar att göra lönsamhetskalkyler överoptimistiska och förse investerare med dålig kreditvärdighet med för billig finansiering.

Bland ljuspunkterna i SCB-enkäten finns byggbranschen och varuhandeln. De väntas gå mot strömmen och öka sina investeringar med 17 respektive 12 procent i år.

TT