1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

IF Metall vill ha större lönegap

IF Metall har ledsnat på att vara lönegolv. Verkstadsfacket ger inget stöd åt Kommunals medlemmar att närma sig lönemässigt. Alla andra ska ha mer än oss, den uppfattningen delar inte vi, säger Metalls vice ordförande./TT
Nyheter • Publicerad 3 mars 2008
Foto: Scanpix

IF Metall har ledsnat på att agera lönegolv.

Verkstadsfacket ger inget stöd åt Kommunals medlemmar att komma närmare lönemässigt.

Det är långt kvar till nästa lönerörelse, men positioneringen började redan i höstas när IF Metall sågade kvinnopotterna. Nu upprepas budskapet i samband med en rapport inför kongressen i maj. Ytterst hotar IF Metall med att lämna LO:s samordning. Men det är en så länge en hypotetisk fråga, enligt ordförande Stefan Löfven.

Men fackjätten är uppenbart trött på att få höra att industriarbetarna tjänar för mycket i jämfört med många andra LO-grupper. Snarare gäller motsatsen, är budskapet.

Det går tydligt på tvärs med vad många låglöneförbund inom LO anser. Och Leif Ohlsson försvarar i vissa fall - men inte alla - deras ståndpunkter vad gäller att krympa lönegapet gentemot industriarbetarna.

Kommunal är också det förbund som hårdast driver kravet om en särskild jämställdhetspott i nästa avtalsrörelse - en upprepning från förra året alltså.

IF Metall-ledningen tar också i det lönepolitiska dokumentet upp frågan om vem som ska vara lönenormerande i fortsättningen. Den internationellt konkurrensutsatta industrin är utgångspunkten, men IF Metall har under hårt tryck från andra branscher börjat lätta lite på hållningen att även andra kan få vara med.

Även Transport har nämnts, men där passar ledningen än så länge:

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.