1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

IF Metall chocksänker a-kasseavgift

IF Metall sänker a-kasseavgiften med runt 150 kronor i månaden till nyår. Även Handels planerar från november att sänka med cirka 30 kronor. Att många blivit utförsäkrade bidrar. (TT)
Nyheter • Publicerad 28 september 2010
Foto: Scanpix

IF Metall sänker a-kasseavgiften med runt 150 kronor i månaden.

En viktig orsak är att många metallare har blivit utförsäkrade. Och eftersom avgiften bygger på hur många som får ersättning kan IF Metall och andra sänka.

Även Handels hoppas kunna sänka, från första november. Mycket talar för det, enligt Handels a-kassechef Harald Petersson.

Han är även ordförande för Arbetslöshetskassornas samorganisation och hans bild är att många står i begrepp att sänka.

När arbetslösheten började skena i finanskrisens spår hann inte IF Metall med att höja avgiften tillräckligt snabbt. Därför tvingades a-kassan låna pengar och det är den skulden som nu har betats av, enligt Ljunggren.

Men nu när balansen är återställd finns det alltså utrymme för en kraftig sänkning. För IF Metall handlar det om en halvering av arbetslöshetsavgiften som i dag ligger på maximala 300 kronor i månaden. Arbetslöshetsavgiften är den avgift som baseras på hur många som är arbetslösa och får ersättning och som kassan ska betala in till staten. Ovanpå det har varje a-kassa en grundavgift.

Totalt sett skulle det innebära att metallarna får en månadsavgift till a-kassan på omkring 250 kronor, jämfört med dagens siffra på 407 kronor för en a-kassemedlem som inte är med facket.

Från den 1 september sänkte Unionen sin arbetslöshetsavgift med 28 kronor i månaden. Totalt är avgiften nu 199 kronor för en icke fackligt ansluten.

Trots att Unionen nyligen sänkt hoppas kassans ordförande Bengt Olsson på mer.

Bakgrunden är färre arbetslösa i takt med att konjunkturen vänder.

På ett år har elva a-kassor sänkt medan sju höjt.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.