1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hoppas på oljefynd i Barents hav

Oljebranschen tror att enorma mängder olja döljs i Barents hav. Särskilt intressant är gränsområdet mellan Norge och Ryssland, enligt en expert. Samtidigt hävdar forskare att oljan inte kan användas om klimatmålen ska kunna nås.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016
””

Kristian Kråkenes, prospekteringschef på Kufpec som är ett dotterbolag till Kuwaits statliga oljebolag, säger till NRK att det kan finnas flera miljarder fat olja i Barents hav, norr om det norska och ryska fastlandet. Det är nya seismiska undersökningar som ligger till grund för förhoppningarna om stora oljefynd.

Bör inte utvinnas

””

Men de eventuella oljereserverna bör alltså inte utvinnas, enligt klimatforskare. Enligt en rapport nyligen från miljöorganisationen Oil Change International bör världens regeringar säga nej till nya projekt som syftar till utvinning av fossila bränslen. Annars är målen i Parisavtalet i fara.

Inga nya fält

Robbie Andrew på Cicero har tittat närmare på rapporten och anser att slutsatserna är rimliga.

””

Det mer ambitiösa målet, att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid, blir ouppnåeligt även om bara olje- och gasreserverna, och inte kolet, används, enligt Oil Change International.

Även Norge har ratificerat, det vill säga formellt godkänt och bundit sig till, klimatavtalet. Samtidigt har regeringen fortsatt att underlätta företagens sökande efter mer olja och gas, konstaterar NTB.

TT