1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Högre räntor för hushåll

Bankernas räntor till hushåll och företag steg i augusti, enligt SCB:s nya finansmarknadsstatistik. Det var framförallt de korta räntorna som stod för uppgången. (TT)
Nyheter • Publicerad 27 september 2010
Foto: Scanpix

Bankernas räntor till hushåll och företag steg i augusti, enligt SCB:s nya finansmarknadsstatistik.

Den genomsnittliga räntan på hushållens nya låneavtal hos banker och bostadslåneföretag var 2,66 procent i augusti mot 2,56 procent i juli och 2,39 i juni.

Det var framförallt de korta räntorna som stod för uppgången.

Genomsnittsräntan på hushållens nya lån med räntebindningstid på till och med tre månader steg från 2,36 procent i juli till 2,47 procent i augusti. Motsvarande ränta med räntebindningstider över tre månader till och med ett år var 2,20 procent i augusti mot 2,19 procent i juli.

Majoriteten av bostadslånen tas fortfarande med rörlig ränta men andelen som tas med bunden ränta ökar. Av hushållens nya lån från bostadsinstitut togs i augusti 33,8 procent av lånebeloppet med bunden ränta mot 30,4 procent i juli. Trenden med ökad andel som tas med bunden ränta är nu uppe i fyra månader i rad.

Kronan steg efter SCB:s redovisning av handelsnetto och finansmarknadsstatistik. Kursen stärktes till 6:80 kronor per dollar och 9:15 kronor per euro.

Mot dollarn är det den högsta kronkursen sedan krishösten 2008, medan nivån mot euron är den högsta sedan oktober 2007.

Räntorna på såväl tvååriga som tioåriga statsobligationer sjönk något.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.