1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fortsatt ras för Scaniaaktien

De mindre aktieägarna i Scania fick se kursen falla ytterligare på tisdagen. Scania kan gynnas av att ha Volkswagen som ägare, men det kan bli tuffare för svenska underleverantörer, säger en analytiker./TT
Nyheter • Publicerad 4 mars 2008

De mindre aktieägarna i Scania fick se kursen falla ytterligare på tisdagen.

Scania kan gynnas av att ha Volkswagen som ägare, men det kan bli tuffare för svenska underleverantörer, säger en analytiker.

Scanias B-aktie föll med ytterligare 4,9 procent till 131:25 kronor efter att ha fallit med över 8 procent på måndagen. Scanias A-aktie fortsatte ned med 4,4 procent till 149 kronor.

Kursraset kom efter beskedet att Volkswagen köper Investors och Wallenbergstiftelsernas Scaniaaktier till priset av 200 kronor per aktie. Eftersom VW har dispens från budplikten tänker inte bolaget lägga bud på resterande aktier i lastbilstillverkaren.

Matts Carlsson, bilindustrianalytiker vid Göteborg Management Institute, tror att Scania kan gynnas av att ha Volkswagen som ägare. För Volkswagen innebär affären att man nu har en komplett produktportfölj.

Volkswagen vill hitta samordningsvinster med att ha Scania i familjen. Och de kan främst göras på inköpssidan.

På sikt kan det innebära att de svenska underleverantörerna får konkurrens från tyska leverantörer när Volkswagen håller i inköpen.

Carlsson tror också att Volkswagen kommer att ha en expansionsstrategi för Scania i kraft av dess starka varumärke. Han utesluter inte att den nordamerikanska marknaden, som Scania hittills har undvikit, kan komma in i bilden.

Matts Carlsson tror att det kommer att dröja innan en affär med MAN blir aktuell. Det är inte ens säkert att det blir något med MAN.

Det har förts fram farhågor för att MAN i framtiden kommer att stå för utvecklingen av motorer, chassin och växellådor även till Scanias lastbilar, men det tror inte Matts Carlsson på.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.