1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Företagare tror på en ljus jobbvår

Stockholmsområdet agerar draglok och vissa regioner sackar efter när sysselsättningstrenden stiger. Arbetsgivarna är positiva och var tionde företag förväntar sig att anställa i vår.(TT)
Publicerad 8 mars 2016

Elva procent av de tillfrågade arbetsgivarna i näringslivet och offentlig sektor som svarat på Manpowers arbetsmarknadsbarometer förväntar sig att anställa personal under det andra kvartalet i år. Två procent tror att de kommer säga upp folk. Resten tror på oförändrad sysselsättning. Efter justeringar hamnar den så kallade sysselsättningstrenden på plus sju procent för landet i helhet, en uppgång med två procentenheter jämfört med förra kvartalet.

Störst efterfrågan på arbetskraft finns det i Stockholms- och Uppsalaregionen där sysselsättningstrenden ligger på 14 procent och samtliga sex regioner visar på plussiffror. Norrland ligger på tio procent., Västra Götalands och Hallands län på fyra och Östra Götaland ökar till nio. Skåne och Mellersta Sverige backar något till nio respektive fyra procent.

Nio av tio branscher lämnar positiva prognoser. Störst chanser till jobb finns det inom finans-, fastighets- och konsultbranscherna. Hotell- och restaurangnäringen visar plussiffror men sysselsättningstrenden minskar 21 procentenheter jämfört med samma period förra året. Transportsektorn har lämnat en nollprognos.

TT