1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fördubblat lånebehov i euroländerna

Lånebehovet för regeringarna i eurozonen i september är 80 miljarder euro, nästan dubbelt så mycket som i augusti, rapporterar Financial Times. Lånebehovet skiljer sig markant åt mellan olika euroländer. (TT)
Nyheter • Publicerad 6 september 2010
Foto: Scanpix

Regeringarna i eurozonen vill låna 80 miljarder euro i september, rapporterar Financial Times med hänvisning till en kartläggning av ländernas lånebehov gjord av ING Financial Markets. Det innebär att lånebehovet nästan är fördubblat jämfört med augusti, då samma regeringar lånade upp 43 miljarder euro.

Lånebehovet skiljer sig markant åt mellan olika euroländer. Den ekonomiska krisens Spanien har exempelvis planer på att låna 7 miljarder euro (drygt 60 miljarder kronor) på ett par veckor.

De stora gapen mellan räntorna de olika euroländerna måste betala för upplåningen avspeglar hur investerare kräver betalt för att våga låna ut till de värst drabbade länderna.

Finansoron kretsar annars just nu främst kring Irland och Portugal.

De båda länderna har i och för sig finansieringen av årets budgetar klar. Men skuldsaneringsbehovet är stort och slutnotan för stödåtgärder till krisbanker är långt ifrån summerad.

Enligt Irlands regering kan underskottet i årets statsbudget hamna på 20 procent av BNP, vilket kan jämföras med 14 procent av BNP i fjol. Målet är att få ned detta underskott till under 3 procent av BNP till 2014.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.