1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Finland antas ha nått botten

Finland, vars ekonomi krympte för tredje året i rad i fjol, har nått botten. Om något halvår väntas en återhämtning, med draghjälp från utlandet, enligt storbanken Nordeas ekonomer.(TT)
Publicerad 3 mars 2015

"De goda nyheterna är att BNP nu troligen nått sin botten", skriver Nordeas ekonomer i en färsk rapport, där den finska statens utsikter på obligationsmarknaden analyseras.

Finland, vars blocköverskridande koalitionsregering står inför parlamentsval den 19 april, har i första hand problem med stagnerad export. Exporten till Ryssland har fallit med 14 procent till följd av sanktioner för Ukrainakonflikten och Moskvas motsanktioner.

Därtill kommer en svag inhemsk efterfrågan i landet. Detaljhandeln står och stampar på 2008 års nivåer och utsikterna för investeringar, arbetsmarknad och konsumtion färgas av svag framtidstro.

Draghjälp ut ur recessionen väntas komma från ökad efterfrågan i USA och i euroländer som Tyskland och Nederländerna. Billigare olja, lägre räntor och en svagare euro, med ECB:s planerade stödköp på 1 080 miljarder euro på ett och ett halvt år, antas bidra positivt.

Prognoserna för Finlands tillväxt 2015 varierar kring nollstrecket.

TT