Olaglig handel med designkopior
Svenskgrundade Designers Revolt sålde kopior av ett hundratal populära och exklusiva designklassiker som nu finns i många svenska hem.
Bolaget registrerades i Storbritannien där andra upphovsregler gäller. Men då möbelkopiorna främst har marknadsförts och sålts till kunder i Sverige är verksamheten olaglig enligt det svenska regelverket, slår domstolen fast.
"Saknar motstycke"
Grundaren till Designers Revolt är entreprenören Lennart Nyberg som blev mångmiljonär när han sålde sitt bläckpatronsföretag Ink Club. Han och en av bolagets anställda döms till fängelse i ett och ett halvt år för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång. Ytterligare två personer får villkorlig dom med dagsböter.
Skadestånd på cirka 27 miljoner kronor ska betalas till företagen som har rättigheterna till originalen och bolaget och grundaren ska tillsammans betala totalt 22 miljoner kronor till staten.
Enligt domstolen handlar det om en "mycket omfattande" brottslighet som har varit systematisk och väl organiserad.
Nekar till brott
Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen, som har företrätt ett antal av rättighetsinnehavarna, tycker att domen är glädjande, även om skadeståndbeloppet inte blev lika högt som man hade yrkat på.
””
Lennart Nyberg hälsar via sin advokat Hans Strandberg att han inte vill kommentera domen i nuläget, men avser att överklaga.
””
Olagligt att sälja
Det finns flera aspekter i domen som berör konsumenter. Bland annat har produkterna saknat riktiga säkerhetscertifieringar.
För privatpersoner är det inte brottsligt att köpa en kopia av ett upphovsskyddat verk. Att framställa, tillhandahålla och sprida kopior är däremot olagligt, enligt Christian Nilsson, jurist på PRV.
Därför är det inte heller ok för en privatperson att sälja vidare en olaglig kopia.
””
””
TT