1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

EU skruvar åt budgetdisciplin

Nya sanktioner väntar för euroländer med för stora skulder eller obalanser i ekonomin, när EU-kommissionen i dag presenterar nya förslag för budgetdisciplinen. Först i nästa steg blir det skärpta regler för Sverige. (TT)
Nyheter • Publicerad 29 september 2010
Foto: Scanpix

Nya sanktioner väntar för euroländer med för stora skulder eller obalanser i ekonomin, när EU-kommissionen i dag presenterar nya förslag för att förbättra budgetdisciplinen i EU.

Först i nästa steg blir det skärpta regler för Sveriges del.

En del i det stora paketet handlar om böter för länder som upprepade gånger struntat i att åtgärda för stora budgetunderskott, skulder eller oroväckande obalanser, till exempel i bytesbalansen.

Till exempel kan regeringar inte styra över lönebildningen och böterna för obalanser blir därför lägre än för höga skulder.

Sverige och andra länder utanför eurozonen berörs inte av sanktionerna, eftersom EU:s fördrag inte tillåter det. Men EU-kommissionen ska i ett andra steg föreslå uppstramade regler även för icke-euroländer. Det kommer att ske i samband med att EU:s nästa långtidsbudget förhandlas, säger EU-tjänstemannen.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.