1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

EU oenigt om hur värna industrin

EU-länderna är inte ense om hur den tunga industrin ska värnas när EU ska leva upp till sina klimatmål. Men siktet på EU-toppmötet i Bryssel är inställt på en uppgörelse om klimatpolitiken i slutet av 2008./TT
Nyheter • Publicerad 14 mars 2008

EU-länderna är inte ense om hur den tunga industrin ska värnas när EU ska leva upp till sina klimatmål.

Men siktet är inställt på en uppgörelse om klimatpolitiken i slutet av 2008.

Statsminister Fredrik Reinfeldt trodde att förslaget får stöd i stort.

En rad länder, understödda av Europafacket och näringslivets Business Europe, har dock varnat för att kraven i kommissionens förslag kan bli för tuffa för industrier som förbrukar mycket energi.

Stål-, kemi- och cementindustrin pekas ut som sårbara för konkurrens från Kina, Indien och andra snabbväxarländer.

Särskilt om det inte skulle bli något globalt klimatavtal som ställer krav på industrin även utanför Europa.

För Sverige och Finland handlar mycket om att säkra konkurrensvillkoren för skogsindustrin.

EU-kommissionen ska 2011 komma med förslag till vilka energiintensiva branscher som ska få utsläppsrätter för koldioxid, i stället för att köpa dem. Men industrin och flera länder pressar på för besked tidigare.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte skynda på besked om undantag eftersom han anser att det skulle försvåra en global överenskommelse om klimatet 2009.

Torsdagens och fredagens möte är en första möjlighet för EU-ländernas ledare att gemensamt syna det energi- och klimatpaket som EU-kommissionen lade fram i januari. Siktet är inställt på att bli överens politiskt i slutet av året, inför de globala förhandlingarna 2009.

Paketet innehåller förslag för hur EU ska klara att sänka utsläppen av koldioxid med 20 procent till 2020, hur det ska gå till att öka andelen förnybar energi till 20 procent, och andelen biobränsle i transportsektorn till 10 procent, samma år.

Om den övriga världen ansluter ska utsläppen minskas med 30 procent.

Förslagen ger siffersatta beting för vart och ett av de 27 medlemsländerna.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.